Recrealux logo

Voor aanleg, onderhoud, accessoires en service

AFM en NoPhos


AFM en NoPhos zijn misschien niet de eerst voor de hand liggende producten, maar zeker wel de basis voor een besparing op chemicaliën, water en energie. Met daarnaast ook nog eens de voordelen van gezonder water en een gezondere luchtlaag boven het water.

AFM filtermateriaal

AFM is het inmiddels bewezen en geprezen filtermedium. Door AFM in het filter te doen worden er veel kleinere vuildeeltjes uitgefilterd dan bij gebruik van filterzand. Door de actieve (negatieve) lading van de AFM korrel worden positief geladen deeltjes aangetrokken, maar NIET geabsorbeerd. AFM is daardoor een actief vuilfilter. Door ook te vlokken kunnen zelfs kleine deeltjes tot 1 Micron worden opgevangen. Dat is tot 40x zo fijn als zand.

Waarom kiezen voor AFM?

AMF is bio-resistent. Dat wil zeggen dat er zich geen bacteriën kunnen ontwikkelen tot een biomassa. Dit in tegenstelling tot zand, waar zich al na één dag miljoenen bacteriën in het filter bevinden. Door het voorkomen van biofilmen wordt ook een zure omgeving voorkomen. Die zure omgeving is de bron van de gevaarlijke Tri-chloraminen en Tri-halomethanen. Tri-chloraminen en Tri-halomethanen zijn schadelijk voor de gezondheid van de mens en tasten zelfs dakconstructies aan bij binnenbaden (= stresscorrosie). Ze ontstaan door oxidatie van chloor met ammonium. Ammonium komt altijd in het water terecht via urine en zweet wat elk mens bij zich draagt. Ze kunnen echter enkel ontstaan onder zure omstandigheden. Met AFM wordt dit voorkomen omdat de zure omstandigheden (veroorzaakt door biofilmen) worden voorkomen!

NoPhos

Met NoPhos worden fosfaten uit het water gehaald en worden kleine vuildeeltjes gevlokt zodat ze grotere (positief) geladen delen vormen welke eenvoudig in het AFM filter kunnen worden opgevangen. Daar waar AFM biofilmen voorkomt in het filter, verwijdert NoPhos de biofilmen in de leidingen, op de wanden en bij de inbouwdelen.

Omdat AFM geen vuil absorbeert wordt het vuil weer zeer effectief en efficiënt losgelaten bij het terugspoelen. Dit bespaart behoorlijk wat water. Hoe minder water er wordt verloren met terugspoelen, hoe minder water er hoeft te worden toegevoegd. Dat scheelt niet alleen water, maar ook energiekosten omdat er minder water verwarmd hoeft te worden.

Bespaar op chemicaliën en energie

Met AFM en NoPhos krijgt u zichtbaar helderder en gezonder water. Een betere filtratie betekent dat er minder chemicaliën nodig zijn (50% tot 80% besparing). Minder chemicaliën betekent ook minder ongewenste oxidanten. Door efficiënt terugspoelen kunnen besparingen op water en energie (minder vers water = minder verwarmen) worden gerealiseerd. Door de filtersnelheid te verlagen naar 30 of zelfs 15 m/h creëer je optimale filtratie en bespaar je energiekosten op de pomp. Bij openbare zwembaden zijn besparingen van 50% op de operationele kosten reeds vele malen behaald. De terugverdientijd is in dat geval minder dan een jaar!

Wilt u meer informatie over AFM of NoPhos? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek. Hierin kunnen wij tevens voor u berekenen hoeveel energie u kunt besparen op uw zwembad.