Recrealux logo

Voor aanleg, onderhoud, accessoires en service

LED Verlichting


LED verlichting is de verlichting van nu en van de toekomst, ook al zijn er momenteel discussies over de geschetste voordelen als het gaat om energiebesparing. Ook hier geldt weer dat kwalitatief hoogstaande producten de energiebesparing (en de lichtopbrengst) vaak waar maken waar andere fabrikanten (veelal uit China) heel andere en vaak tegenvallende resultaten behalen. Bij privé zwembaden worden vaak RGB led lampen toegepast zodat de gebruiker kan spelen met kleuren en automatische kleurprogramma’s. Bij openbare zwembaden wordt er nog steeds vaak gewerkt met witte LED verlichting. Het voordeel van LED verlichting is te vinden in een lager energieverbruik in combinatie met een veel langere levensduur. Zeker bij openbare zwembaden waar de verlichting vele uren brandt, zijn de genoemde voordelen natuurlijk interessant. Probleem was echter dat de LED verlichting niet kon tippen aan de lichtopbrengst van de conventionele PAR56 lampen. Dat is inmiddels achterhaald, al moeten we hierbij zeggen dat dat enkel geldt voor de (duurdere) hoogwaardige LED lampen, gebouwd met de meest moderne LED technologie (power LED’s).

Berekening: 

Een PAR56 lamp verbruikt per uur 300W. Een LED lamp verbruikt om dezelfde lichtopbrengst te behalen slechts 72W per uur. Daar komt nog bij dat de voeding van een LED lamp 75W minder stroom verbruikt dan de trafo voor een PAR56 lamp. Daarmee komt het verschil in stroomverbruik dus op 300W per uur. Als we deze 300W vermenigvuldigen met het aantal uren dat de lampen branden + het aantal dagen + het aantal lampen kun je de totale besparing eenvoudig berekenen. Voor een hotelbad met 10 lampen waarvan het zwembad 10 uur per dag is geopend gedurende 300 dagen per jaar is de besparing dus 300W x 10 x 10 x 300 = 9000kW. Dan praten we dus over een besparing van € 1.710,- per jaar (of te wel € 171,- per lamp). Doordat een LED lamp een vele langere levensduur heeft (20 to 50 x langer) is een bijkomend voordeel dat lampen veel minder vaak vervangen hoeven te worden. Gemiddeld worden bij een openbaar bad de lampen 2½ keer per jaar vervangen. Met LED verlichting worden de vervangingskosten vele malen lager. De lichtsterkte bepaalt uiteindelijk het aantal benodigde lampen en dus ook de uiteindelijke besparing.

Om de lichtsterkte van lampen uit te drukken en vergelijken worden verschillende eenheden gebruikt. Zo praat men over lumen (lm) en (milli)candela (mcd). Met lumen kun je de energie uitdrukken welke de lamp in alle richtingen uitzendt. Zo geeft een gloeilamp van 40W 300 lumen. Om de lichtsterkte van een LED lamp uit te drukken wordt Millicandela gebruikt (1000 millicandela(mcd) = 1 candela (cd). Dit geldt echter alleen bij LED lampen welke een reflectorkap/lenzen hebben (zoals de Sylvania LED lamp maar ook de Allfit LED verlichting). Bij de LED verlichting van EVAoptic praten we weer over lumen. Zo heeft de EVAoptic A3 lamp een lichtopbrengst van 4000 lumen (3LEDs x 1350 lumen). Het is mogelijk om lumen om te rekenen naar candela, waarbij de stralingshoek van de lamp ook bepalend is.