Recrealux logo

Voor aanleg, onderhoud, accessoires en service

(Solar) Lamellenafdekking


Iedereen die wil zwemmen in aangename warme watertemperaturen heeft een zwembadafdekking nodig zodat verdamping van het water (en daardoor energie-/warmteverlies) geminimaliseerd wordt. 1 liter water heeft 540kcal energie nodig om te verdampen. Met een afdekking kun je 80% van deze verdamping voorkomen. De isolatiewaarde van de afdekking is de graadmeter van het rendement van de afdekking. Een afdekking kost weliswaar behoorlijk wat geld, maar kan daarentegen heel veel energiebesparing opleveren. Een zwembad zonder afdekking is hetzelfde als een huis waarvan de ramen het hele jaar open staan. Dan helpt ook de beste isolatie van het huis niet.

Rekenvoorbeeld normale lamellenafdekking:

Bij een zwembad van 10,0 x 4,0 x 1,5 mtr, uitgaande van een watertemperatuur van 300 C en een gemiddelde blootstelling aan de wind, kunt u met een lamellenafdekking ongeveer 40.000 kWh per jaar besparen. Dat is dus 1.000 kWh per jaar per vierkantemeter of te wel 860.000 kCal per m2 . Dat is een besparing van ongeveer 75%. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een zwemseizoen van 5 maanden.

Solarlamellen zijn duurder dan normale lamellen. Daarnaast is de (optische) levensduur van solarlamellen een beetje korter dan van de normale lamellen. Nog een belangrijke eigenschap van pvc solarlamellen is dat ze snel kunnen verbranden en daarom nooit uit het water mogen worden gehaald als de zon schijnt. Sinds een paar jaar zijn er Polycarbonaat solarlamellen welke een veel grotere thermische belasting kunnen verdragen en daardoor duurzamer zijn. Als we praten over energiebesparing dan is het grote voordeel van solarlamellen (en Polycarbonaat solarlamellen in het bijzonder) dat deze niet alleen verdamping van het water tegengaan (isolatie), maar ook tegen de instraling van de zon.

Een zwembad is eigenlijk een warmtereservoir en is daarmee eigenlijk een natuurlijk solarsysteem. Een solarafdekking isoleert precies net zoveel als een grijze, witte, groene of zandkleurige lamellenafdekking. Maar, in tegenstelling tot een gekleurde lamellenafdekking laat een solar lamellenafdekking de zonne-energie door en werkt daardoor hetzelfde als zonnecollectoren op het dak van dezelfde grootte. De winst door zonne-energie moet daarom worden berekend door een normale lamellenafdekking en een solarlamellenafdekking met elkaar te vergelijken.

Rekenvoorbeeld solarlamellen:

Bij een solar lamellenafdekking kan de winst door zonne-energie worden vastgesteld op ongeveer 75%. Dit resulteert bij een zwemseizoen van 5 maanden in een opbrengst van 12.000 kWh, of te wel 300 kWh per m2 (= 258.000 kCal/m2 ). Hierbij gaan we er vanuit dat het deck gemiddeld 4 uur per dag open is en 20 uur per dag dicht is. 12.000 kWh staat gelijk aan € 2.280,-. Samengevat kunnen we dus zeggen dat een lamellendeck een energiebesparing van 1.000 kWh per m2 oplevert. Bij een Solar lamellendeck is dit ongeveer 1.300 kWh/m2.